Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Danie Roku 2015 wybrane! Wyboru dokonywał m.in. Remigiusz Rączka [ZDJĘCIA]

AKC
Fot. LGD Spichlerz Górnego Śląska
Wczoraj popołudniu w kompleksie płacowo-parkowym, siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" w Koszęcinie odbył się finał finałów konkursu Danie Roku Spichlerza 2015 organizowany przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska”.

Na finał konkursu Danie Roku 2015 zaproszono laureatów wcześniejszych edycji konkursu, którzy przygotowali stół i minimum jedno danie zgodnie z wylosowanym tematem:
Halina Nowak (gmina Krupski Młyn) – Śledzik
Stefania Badura (gmina Wielowieś) – Niedzielny obiad
Renata Pietruszewska (gmina Koszęcin) – Wielkanoc
Czesław Tyrol (gmina Koszęcin) – Obiad na beztydzień
Maria Boczoń (gmina Kochanowice) – Jesienne Zbiory
Koło Gospodyń Wiejskich Wielowieś – Świniobicie
Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Tworoskiej – Wigilia
Stowarzyszeni Gospodyń Wiejskich Kochcice – Odpust
Koło Gospodyń Wiejskich Wilcza – Boże Narodzenie I dzień
Restauracja Blue Moon (gmina Lubliniec) – Wesele
Janina – Catering (gmina Koszęcin) – Chrzciny
Gospodarstwo agroturystyczne Ranczo Kornelia i Krystian Kiełbasa – Urodziny/Abraham

W gronie jury zasiedli:
Remigiusz Rączka – właściciel restauracji i prowadzący programu telewizyjnego „Rączka Gotuje”
Leokadia Piechota – Stowarzyszenie Pilchowiczanie Pilchowiczanom laureaci konkursu na najlepsze stoisko podczas trwania Święta Lasu 2015 w Brynku.
Sebastian Sowiński – szef kuchni restauracji „Spichlerz dworski” w Miasteczku Śląskim
Mateusz Wrzyciel – szef kuchni restauracji „Karczma Koszwice” w Koszwicach
Tomasz Żabiński – dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Katowicach

Po smakowaniu potraw jury zdecydowało nagrodzić:
I miejsce, Złota Warzecha i tytuł Mistrza Kuchni dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa
II miejsce, Srebrna Warzech dla Koła Gospodyń Wiejskich z Wilczy
III miejsce, Brązowa Warzecha dla Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Tworoskiej.

Zdobywcy Złotej, Srebrnej i Brązowej warzechy Finału Finałów zostali zaproszeni do gotowania z Remigiuszem Rączką w jego programie „Rączka Gotuje” emitowanym na TVP Katowice (emisja 20 czerwca godz. 18.00). Program kręcony będzie na Zamku w Toszku.

Dla wszystkich laureatów wcześniejszych finałów organizatorzy przygotowali nagrodę w postaci warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Remigiusza Rączkę w jego restauracji „Rączka gotuje”.

Finał zgromadził ponad 400 osobową widownie, dla wszystkich starczyło przysmaków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Danie Roku 2015 wybrane! Wyboru dokonywał m.in. Remigiusz Rączka [ZDJĘCIA] - Lubliniec Nasze Miasto

Wróć na lubliniec.naszemiasto.pl Nasze Miasto