Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kopa, babeczki i mazurek, czyli sprawdzone sposoby gospodyń na udane święta

KUB
Kopę przygotowały panie: Jadwiga Gembalczyk i Elfryda Grzegorzek z Palowi
Kopę przygotowały panie: Jadwiga Gembalczyk i Elfryda Grzegorzek z Palowi KUB
Wystarczy kilkadziesiąt minut i odrobina dobrych chęci, by przygotować pyszny, świąteczny deser, którym zajadać się będzie cała Twoja rodzina - przekonują panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Książenic, Palowic i Bełku. Na pieczeniu one znają się najlepiej!

Przepis Wandy Rybki z Bełku na bananowe mufinki
Składniki na ciasto: ok. 90ml oleju (można dać 150g masła)
3-4 jajka, dwa banany, 200g cukru, 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik podgrzać do temp. 200 stopni. Olej, jajka i cukier (można też dodać cukier waniliowy) utrzeć na puszystą masę bądź zmiksować.
Banany rozgnieść widelcem, polać sokiem z cytryny. Dodajemy je do masy, miksując. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do reszty składników miksując. Foremki do mufinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec przez ok 20 minut .
Składniki na masę:
Serek homogenizowany lub twarożek, czekolada biała lub mleczna, kokos (wcześniej zabarwiony barwnikiem spożywczym lub domowymi sposobami).
Przygotowanie masy: Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Gdy się rozpuści czekamy aż ostygnie
i dodajemy do serka lub twarożku i mieszamy na masę następnie smarujemy babeczkę i maczamy w kokosie.

Leokadia Radecka z Książenic prezentuje przepis na miodowego mazurka
Składniki na ciasto: jeden mały słoik sztucznego miodu, 15 dag margaryny,
trzy całe jajka, szklanka cukru, soda oczyszczona, mąka, proszek do pieczenia.
Przygotowanie ciasta:
Miód, magarynę, jajka i cukier wymieszać na jednolitą masę mikserem. Następnie dodać pięć szklanek mąki, łyżkę sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Całość zagnieść, wyrobić trzy równe kule po około 45 dag każda. Z kul następnie uformować prostokątne placki. Każdy z placków piec osobno na papierze przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę: dwie szklanki mleka, mąka, olejek migdałowy, masło.
Przygotowanie masy:
Odlać pół szklanki mleka, dodać dwie łyżki zwykłej mąki. Z tego gotujemy budyń.
Do pozostałej 1,5 szklanki mleka wlewamy olejek migdałowy, 25 dag masła
i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wymieszać z ostudzonym budyniem. Placki przekładać masą, udekorować lukrem.

Jadwiga Gembalczyk i Elfryda Grzegorzek z Palowic zdradzają przepis na kopę
Składniki na ciasto:6 białek, 30 dag cukru, 30 dag kokosu.
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przygotowane ciasto wyłożyć na papierze śniadaniowym, uformować placki o wielkości małego talerzyka deserowego i piec w piekarniku przez kilkanaście minut. (temp. ok. 180 stopni). Gotowe placki nasączyć odrobiną spirytusu oraz sokiem z ananasa (może być z puszki). Pozostawić na kilka minut do ostygnięcia na papierze.
Składniki na krem: dwie kostki masła, 4 jajka, 4 łyżki cukru.
Przygotowanie kremu:
Przygotowane wcześniej składniki wymieszać w misce, wyrobić krem. Do kremu dodać niewielkie ilości kakao oraz odrobinę spirytusu do smaku. Wszystko wymieszać. Do gotowej masy dodać bakalie. Mogą to być rodzynki, orzechy, ananas i brzoskwinie drobno pokrojone w kostkę.
Następnie placki przekładać kremem. Na koniec ubić śmietanę, udekorować górę kopy. Przyozdobić owocami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto