W trakcie imprezy uczniowie mieli okazję poznać bliżej śląskie obyczaje, tradycję górniczą oraz smaki regionalnej kuchni.
Tydzień Śląski w ZS nr 5 rozpoczął się od konkursu plastycznego na plakat i prezentację multimedialną pt. "Śląsk - moja mała ojczyzna". Nagrodzono kolaż Zuzanny Koloch, Agnieszki Czaji i Magdaleny Strzysz oraz prezentację Kewina Zwyrtka i Marcina Żuka.
W ramach imprezy odbył się również konkurs "Po naszymu, czyli po śląsku" oraz konkurs górniczy.
- Zmagania naszych uczniów pokazały, kim są Ślązacy, jakie wartości prezentują, z jakich domów się wywodzą, jakie są ich korzenie - podkreśla Łukasz Wodarski z Zespołu Szkół nr 5 na Wirku.
Podczas Tygodnia Śląskiego w rudzkiej szkole nie zabrakło kulinarnych zmagań. Uczniowie mieli za zdanie przygotować tradycyjne potrawy.
- Rozstawione w całej szkole stoły uginały się pod ich ogromem. Można było spróbować takich specjałów jak: kołocz, chleb z tustym, wodzionka czy żur - opowiada Łukasz Wodarski.
Elementem Tygodnia Śląskiego były również obchody Dnia Górnika oraz spotkanie gwarków, podczas którego przyjęto adeptów (tzw. lisów) do stanu górniczego.
- Ostatnim akcentem obchodów górniczych było spotkanie uczniów klas pierwszych w ratownikiem górniczym Grzegorzem Pyką - bohaterem filmu "Zawsze idziemy po żywego". Po projekcji filmu młodzi adepci sztuki górniczej mieli możliwość rozmowy z doświadczonym ratownikiem - mówi Wodarski.
Na Tygodniu Śląskim gościła także prezydent miasta oraz przedstawiciele Kompanii Węglowej, którzy wręczyli gwarancje pracy uczniom klas pierwszych.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?