27 września w restauracji „Modra” w Tarnowskich Górach Mateusz Güncel poprowadził charytatywne warsztaty kulinarne. Tematem warsztatów była „Kuchnia śląska w nowoczesnej odsłonie”.
21-letni Mateusz Güncel to najmłodszy w historii finalista polskiej edycji programu telewizyjnego „MasterChef”. Na coś dzień gotuje w „Modrej”, a jego fascynacje kulinarne to łączenie tradycyjnej kuchni z nowymi trendami. Dla jurorów programu przygotował m.in. kapustę śląską z australijskim dressingiem. Choć nie wygrał szóstej edycji kulinarnego programu, to zaskarbił sobie sympatię widzów i zdobył uznanie znawców kuchni.
Cały zysk z charytatywnych warsztatów został przekazany na Centrum Doradztwa Zawodowego i Wsparcia Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie (Centrum DZWONI), prowadzone przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną.
Centrum DZWONI od 2006 roku prowadzi na terenie Śląska i Zagłębia jedyną placówkę zatrudniania osób z niepełnosprawnością intelektualną innowacyjną w skali kraju metodą zatrudnienia wspomaganego na otwartym rynku pracy.
Restauracja zadeklarowała chęć zorganizowania drugiej edycji warsztatów kulinarnych.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?