Restauracja Spichlerz w Miasteczku Śląskim - otworzył ją Mateusz Güncel, finalista MasterCheffa [ZDJĘCIA]

Stary spichlerz w Miasteczku Śląskich postanowił przywrócić do życia Mateusz Güncel, finalista 6. edycji MasterCheffa, oraz właściciele Modrej z Tarnowskich Gór, która jakiś czas temu przeszła kuchenne rewolucje Magdy Gessler. W Spichlerzu, bo tak nazywa się nowa restauracja, za kuchnię odpowiada właśnie Mateusz i jak zapowiada, będzie go można tutaj spotkać praktycznie każdego dnia, bo to jego autorski projekt i prawdziwa pasja.

Restauracja Spichlerz w Miasteczku Śląskim - otworzył ją Mateusz Güncel, finalista MasterCheffa [ZDJĘCIA]

- Kilka razy przejeżdżałem obok Spichlerza i za każdym razem ten budynek robił na mnie ogromne wrażenie - mówi Mateusz Güncel.

- Jakiś czas temu działała tutaj inna restauracja, ale ostatnio usłyszałem, że jest już nieczynna i od razu razem z właścicielami Modrej, restauracji w której do niedawna pracowałem jako kucharz, postawiliśmy tutaj otworzyć coś swojego. Łączy nas wspólna pasja i chęć do działania. Uznaliśmy, że warto postawić tym razem na coś innego niż w Modrej, dlatego pojawi się tutaj moja autorska kuchnia, przy pomocą której chciałbym przywrócić nieco zapomniane smaki - zapowiada finalista MasterCheffa.

Restauracja Spichlerz znajduje się w Miasteczku Śląskim przy ul. Wyciślika 57. Jest czynna codziennie od godz. 12 do 21.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

W sobotę, 1 grudnia w Spichlerzu odbyła się pierwsza oficjalna kolacje, podczas której Mateusz prezentował zaproszonym gościom swoje dania. Restauracja zostanie ostatecznie otwarta we wtorek, 4 grudnia. Nieprzypadkowo nastąpi do w Barbórkę, czyli dzień szczególny dla Ślązaków, ponieważ jest to święto patronki górników św. Barbary.

Stara kuchnia w nowym wydaniu

Spichlerz stawia na dania i produktu, które rzadko spotykamy na swoich stołach. Choć w karcie są też punkty dość pospolite, wręcz nie kojarzące się nam z czymś, co możemy zjeść w restauracji, ale zaaranżowane w zupełnie nowy sposób. Jeśli chodzi o te drugie, to kuchnia Mateusza na pewno może zaskoczyć nas tradycyjnym, śląskim galertem, który z Spichlerzu dostaniemy na przystawkę.

- Galert wieprzowy zazwyczaj na imprezach i weselach wygląda kiepsko, ale Mateusz zrobił z niego rzeczywiście coś bardzo fajnego, kreatywność i sposób podania był znakomity – uważa Wojciech Kasprowicz, który wystąpił w 7. edycji MasterCheffa. Mateusz w Spichlerzu serwuje galert w nieco innej odsłonie, niż ta, którą kojarzymy z rodzinnych urodzin. Tutaj dostaniemy go z golonką oraz fantastycznym sosem musztardowo-miodowym, który zupełnie przełamuje wszystkie dotychczasowe stereotypy dotyczące tego dania.

Kuchnia w Spichlerzu będzie stawiała w dużej mierze na dziczyznę, czyli smaki, o których już nieco zapominamy. Ta jednak też będzie tutaj podawana na granicy tradycji z nowoczesnością. - Mamy w menu m.in. rolady z sarny - opowiada Mateusz. - Będą one podawane z sosem borowikowym, ponieważ chodzi nam o to, żeby oddać sarnie cząstkę miejsca, z którego się wywodzi. Do tego są oczywiście kluski, czyli coś stąd i kapusta kiszona ze śliwką węgierką, która nadaje daniu interesujący posmak wędzenia i razem z jałowcem wzbogaca jego smak - wyjaśnia szef kuchni.

Kumple w szkole i kuchni

Nigdy nie myślałem, że moje drogi tak się potoczą. Będąc w szkole średniej nie przeszło mi nawet przez myśl, że za kilka lat będę otwierał własną restaurację - zdradza Mateusz.

W kuchni razem z nim pracuje Marcin Sapinski i Marek Buda,, czyli jego kumple z klasy. W trójkę chodzili do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach i na zajęciach razem żartowali, że kiedyś otworzą własną restaurację, więc kiedy tylko nadarzyła się taka okazja, to Mateusz zadzwonił właśnie do nich.

- Chyba wszyscy dobrze wspominamy naszą szkołę – mówi Mateusz. - Nauczyciele zawsze kładli nacisk na teorię, ale my patrzeliśmy na to zupełnie inaczej. Chcieliśmy ciągle gotować i kiedy tylko mogliśmy wejść do kuchni, to byliśmy w swoim żywiole, tak jest do dzisiaj - dodaje.

Ślązak z MasterCheffa

Przełomowym momentem dla Mateusza był występ w 6. edycji MasterCheffa. Do programu trafił kiedy kończył naukę w tarnogórskim gastronomiku. Jak sam przyznaje, chciał się tam tylko sprawdzić i spróbować swoich, a w co sam wtedy nie wierzył, dostał się do samego finału.

- Razem z Mateuszem startowaliśmy w tej samej edycji MasterCheffa, gdzie mocno się wspieraliśmy i tak już się ta nasza przyjaźń ciągnie drugi rok - mówi Justyna Pilichowska. - Mateusz na pewno jest bardzo wyrazisty. W programie wyróżniał go śląski akcent, podobnie jak Damiana [Damian Sobek z Chorzowa również brał udział w 6. edycji MasterCheffa - przyp. red.], ale ta dwójka była jak ogień i woda. Mateusz na pewno jest bardzo spokojny i opanowany w kuchni. Ma też w sobie wielkie pokłady kreatywności, co robi z niego świetnego kucharza – uważa uczestniczka programu.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Patryk Osadnik

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

09.12.2018, 16:24

zadupie czy nie ? fakt faktem ,że pisac trzeba jak jest , a jest Żyglinek i wiem gdzie to choc mieszkam w TG

07.12.2018, 12:45

Ci co maja wiedziec to wiedza, dla reszty takie zadupie jak Zyglinek nie istnieje(bez urazy)

05.12.2018, 15:59

Przecież to nie żadne Miasteczko a Żyglinek

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3