Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zabytkowa Kopalnia Srebra: Otwarcie restauracji i debiut piwa [ZDJĘCIA]

Tomasz Klyta
Odnowiona restauracja w Zabytkowej Kopalni Srebra
Odnowiona restauracja w Zabytkowej Kopalni Srebra Tomasz Klyta
"10 Stopni" to odnowiona restauracja mieszcząca się w tarnogórskiej Zabytkowej Kopalni Srebra. Nazwa lokalu nie jest przypadkowa. Po pierwsze nawiązuje do temperatury, jaka przez cały rok panuje w tarnogórskich podziemiach. Po drugie do temperatury... piwa, w jakiej powinno się je pić. Razem z restauracją swój debiut miały bowiem dwa gatunki piwa: Tarnogórskie oraz Carnall. Te nazwy również nie są przypadkowe.

Właściciel kopali, czyli Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Tarnogórskiej, na przełomie poprzedniego i bieżącego roku zdecydował, o zamknięciu poprzednio działającego tam lokalu o nazwie "Nad Aniołem". Przedstawiciele SMZT sami przyznali, że powodem były liczne skargi zwiedzających, na poprzedniego najemcę. Nie podobał im się przede wszystkim poziom obsługi.

W styczniu ogłoszono konkurs na zagospodarowanie lokalu. Wygrał go Tomasz Nawrat, który prowadzi już kilka lokali gastronomicznych w Tarnowskich Górach.

- Przyznaję, że czujemy presję. W lipcu kopalnia ma szansę znaleźć się na liście UNESCO. To będzie oznaczało, że będą to przyjeżdżać turyści z całego świata. Głęboko jednak wierzę, że sprostamy wyzwaniu - powiedział właściciel lokalu "10 Stopni".

Jak dodał, w lokalu serwowana będzie przede wszystkim kuchnia śląska, która jego zdaniem zasługuje na uznanie. Jeśli jednak komuś nie zasmakuje "rolada" będzie mógł zamówić bardziej uniwersalną pizzę.

W lokalu "10 Stopni" będą także dostępne dwa nowe gatunki piwa, które miały swoją premierę wraz z uroczystym otwarciem restauracji. Genezy nazwy pierwszego piwa: "Tarnogórskie", nikomu raczej nie trzeba tłumaczyć. Drugie to "Carnall". Nawiązuje do Rudolfa von Carnalla, wybitnego geologa, inżyniera górnictwa, zasłużonego dla przemysłu wydobywczego na Górnym Śląsku w XIX w.

- Zawsze będziemy mieli dwa gatunki piwa. "Tarnogórskie" zostaje na stałe. Nazwę oraz recepturę drugiego piwa będziemy zmieniać co jakiś czas, przypominając przy okazji wielkie postaci związane z Tarnowskimi Górami - wytłumaczył Fryderyk Blabuś, piwowar, autor receptur obu browarów oraz szef kuchni w "10 Stopni".

Restauracja zacznie normalne funkcjonowanie w najbliższy poniedziałek 22 maja. Będzie otwarta w godzinach otwarcia Zabytkowej Kopalnie Srebra.

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tarnowskiegory.naszemiasto.pl Nasze Miasto