Krystian Szkółka ze śląskiego oddziału Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP nie ukrywa swoich obaw.
- Na naszym rynku jest o około 30 proc. piekarni za dużo. Aby produkcja chleba była opłacalna, one muszą zniknąć - podkreśla. Jego zdaniem chleba nie jemy, bo łatwo o zamienniki, a media podają diety-cud, według których chleb tuczy. - A przecież to właśnie chleb jest jednym z bardziej wartościowych produktów na naszych stołach. Nie na darmo mówi się, że o chlebie i wodzie można przeżyć. O kiełbasie i wodzie - już niekoniecznie - podkreśla Szkółka.
Tymczasem jakość mięsa i wędlin jest coraz niższa. Inspekcja Handlowa w ubiegłym roku zakwestionowała aż 30 proc. badanych kiełbas. Coraz częściej sięgamy więc po warzywa i owoce. Dotychczas były w miarę tanie, jednak przez silne mrozy, jakie nawiedziły nas na przełomie stycznia i lutego, już wiemy, że np. truskawek będzie niewiele. Nie wiadomo, co z innymi owocami i warzywami. Co więc trafi na nasze talerze?
- W kuchni lubimy eksperymenty, ale nie zapominamy o tradycji - podkreśla Remigiusz Rączka, śląski kucharz.
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*Nowy taryfikator mandatów SPRAWDŹ, ZA CO GROŻĄ WYŻSZE KARY
*Sprawa Madzi z Sosnowca - ustalenia prokuratorów, zeznania rodziców, wielka ucieczka Katarzyny W.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?