MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Koncert, fascynujące opowieści, spacery. Noc Muzeów w Grodzie Żubra

Koncert, fascynujące opowieści, spacery. Noc Muzeów w Grodzie Żubra

Las zaczął mówić ogniem... Bitwa Wyrska 2024. Za nami kolejny bój o Gostyń. Zdjęcia

Las zaczął mówić ogniem... Bitwa Wyrska 2024. Za nami kolejny bój o Gostyń. Zdjęcia

Polecamy

Nigdy nie miał prawa jazdy, a wsiadł za kierownicę

Nigdy nie miał prawa jazdy, a wsiadł za kierownicę

Wiemy jakie sklepy będą w nowym parku handlowym na ul. Gdańskiej!

TYLKO U NAS
Wiemy jakie sklepy będą w nowym parku handlowym na ul. Gdańskiej!

W Tatrach udostępniono po przerwie trzy szlaki. Jeden z nich wiedzie do Morskiego Oka

W Tatrach udostępniono po przerwie trzy szlaki. Jeden z nich wiedzie do Morskiego Oka