MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej...
fot. Monika Adamczyk/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej rzepakowy

Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej uwagi, do czego przyczyniła się wysoka zawartość toksycznego kwasu erukowego w pierwotnych odmianach nasion tej rośliny. Od kilkudziesięciu lat dominuje jednak uprawa rzepaku bezerukowego, a wyciskany z niego olej jest nazywany w Europie „oliwą północy”. Powodem są jego korzystne właściwości, wynikające ze składu podobnego do oliwy – olej rzepakowy w ponad 60 procentach składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i jest podobnie stabilny – znosi temperaturę do 205-238 stopni Celsjusza.

Do smażenia nadaje się jedynie olej rzepakowy poddany rafinacji. W procesie tym powstają jednak szkodliwe związki – aby ograniczyć ich spożycie, warto wybierać rafinowany olej pochodzący z pierwszego tłoczenia.

Zobacz również

Reprezentacja Holandii w świetnej formie przed Euro. 4:0!

Reprezentacja Holandii w świetnej formie przed Euro. 4:0!

Trener puścił farbę. Gotowa na rekord Polski! Rzymskie wakacje czy Anioły i demony?

Trener puścił farbę. Gotowa na rekord Polski! Rzymskie wakacje czy Anioły i demony?

Polecamy

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies

W upały robię taką sałatę z ogórkami. Idealna do lekkiego obiadu

W upały robię taką sałatę z ogórkami. Idealna do lekkiego obiadu

Ten dip czosnkowy zawsze robi furorę. Podaję go na grilla, do mięs, warzyw i chleba

HIT DNIA
Ten dip czosnkowy zawsze robi furorę. Podaję go na grilla, do mięs, warzyw i chleba