Mięso to ważny element zdrowej diety, ale w przypadku schorzeń układu sercowo-naczyniowego konieczne jest zwykle zmodyfikowanie jego udziału w jadłospisie. Osoby dotknięte chorobami krążenia powinny zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, by w ten sposób uniknąć niepotrzebnego wzrostu stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponadto wskazane jest ograniczenie ilości tłuszczów używanych podczas przyrządzania potraw – zamiast smażyć mięso na patelni, można je upiec lub grillować. Najzdrowszym wyborem dla chorych na serce jest drób oraz chude partie wieprzowiny lub wołowiny.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?