Historia konkursu jest długa i barwna. Na dobre wpisał się już w kalendarz imprez odbywających się w szkole. A placówka to wyjątkowa, bowiem to jedyna szkoła rolnicza w aglomeracji śląskiej, która kształci uczniów w takich zawodach jak technika żywienia i usług gastronomicznych, technik weterynarz, technik hodowca koni, technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki i wielu innych.
Zobacz zdjęcia:
Tegoroczna edycja konkursu potraw wielkanocnych odbyła się w poniedziałek 28 marca, a wzięło w niej udział 15 uczniów. Uczestnicy tradycyjnie mogli przygotować potrawy w kategoriach takich jak zupa, danie główne oraz deser. Młodzi kucharze przygotowują potrawy wielkanocne, które następnie degustują i oceniają zaprawieni w kulinarnych bojach profesjonaliści – kucharze, szefowie kuchni, restauratorzy pracujący na terenie województwa śląskiego i okolic.
– Jednym z członków jury jest nasz absolwent Patryk Popielski, który jest kucharzem w renomowanej restauracji Hotel Pałac Czarny Las, w Woźnikach pod Częstochową – mówi Łucja Chrzęstek-Bar, dyrektor szkoły.
Nie przeocz
- Teresa Werner obchodzi urodziny! Jej ukochane miejsce to Koszęcin. Zobaczcie!
- Tego już nie kupisz w Biedronce! Oto LISTA wycofanych produktów z Rosji i Białorusi
- Wiosna w żywieckim Parku Habsburgów. To fantastyczne miejsce na weekendowy spacer
- Najtańsze działki do kupienia w województwie śląskim! Zobacz
Jury ocenia walory smakowe, estetykę potrawy, wielkanocny charakter oraz stopień trudności.
- Powrót do szkoły to zawsze miłe wspomnienia. Przypomina mi się, jak to było, kiedy sam uczestniczyłem w tym konkursie. Pamiętam też stres, jaki mi wówczas towarzyszył. Dlatego wiem, co przeżywają uczniowie, kiedy podchodzą do nich kucharze, których nie znają – wspomina Patryk Popielski – absolwent Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, który powrócił do szkoły w zupełnie innej roli.
Kiedyś brał udział w kulinarnych konkursach, a dziś sam ocenia początkujących kucharzy.
– Staram się dopytać, co uczniowie planują przygotować, jak będą wyglądały etapy pracy nad daniem, ale też podsuwam pewne podpowiedzi, złote rady, które mogą im ułatwić pracę – dodaje.
Szkoła zapewnia bazę do pracy w zawodzie, ale dopiero podczas codziennej pracy nabywamy pewnych umiejętności.
– Gotowanie w szkole, a gotowanie w restauracji to dwa różne światy. Istotne jest to, żeby adeptom tej sztuki kulinarnej udzielać praktycznych rad, które faktycznie im się przydadzą – mówi Patryk Popielski.
- W Nakle jestem już kolejny raz. Miałem przyjemność oceniać potrawy uczniów dwa lata temu- przyznaje Jacek Kołakowski, doradca kulinarny w Sri Lance.
Jak członkowie jury oceniają uczniów startujących w konkursie?
- Młodzi kucharze są dobrze przygotowani do pracy. Przed nami degustacja, ale już teraz widać w uczestnikach zadatki na świetnych kucharzy. Chętnie wziąłbym kilka osób pod swoje skrzydła - mówił Kamil Jokiel, szef kuchni w Restauracji Hotelu Lantier, który ocenia potrawy od kilku lat.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Częstochowie i Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Zwycięzcami konkursu zostali następujący uczniowie:
- kategoria zupa - Nikola Janoszka, Julia Rozanka za wielkanocną zupę z batatów,
- kategoria danie zasadnicze - Emilia Krzymińska, Błażej Siarkowski za drobiowe kotleciki z jajkiem,
- kategoria deser - Natalia Sklorz i Wiktoria Szołtysik za sernik z kruszonką.
W wydarzeniu wzięli udział także tacy goście jak m.in.:
- Minister Aktywów Państwych - Piotr Pyzik,
- Poseł na Sejm - Barbara Dziuk,
- Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Częstochowie Konrad Jarzyński ze swoim zastępcą - Panią Teresą Pala,
- Zastępca Dyrektora Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie - Anna Szymik,
- Ksiądz proboszcz Krzysztof Karkoszka - prezes Fundacji Rozbark,
- Wójt Gminy Świerklaniec - Marek Cyl,
- Członek Zarządu Powiatu - Krzysztof Łoziński,
- Łukasz Wylężek z Dzieła Świętego Mikołaja,
- Prezes Kół Gospodyń Wiejskich w Świerklańcu - Mirosław Bacik,
- Jarosław Czapla - Kierownik oddziału ARiMR w Nakle Śląskim,
- Barbara Wróbel - Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Nakle Śląskim.
Musisz to wiedzieć
- Osoby o tych znakach zodiaku będą mieć kasę. Oto horoskop finansowy na 2022 rok
- 13. emerytura - oto tabela wyliczeń netto i brutto. Ile seniorzy dostaną "na rękę"?
- Osoby o tych znakach zodiaku mogą mieć pecha. Oto horoskop o szczęściu na 2022 rok
- Morsowanie na Pogorii: Świeciło słońce, ale woda była zimna ZDJĘCIA
META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?