8 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Nasiona oleiste takie jak orzechy i pestki zawierają od 5-6...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/fc/e3/5c5d904da3c80_o_large.jpg)
fot. cgdsro/pixabay.com
Najlepsze produkty bogate w błonnik. Nie wszystkie są równie zdrowe i polecane! Ten błonnik na zaparcia i odchudzanie jest najlepszy
Orzechy & pestki
Nasiona oleiste takie jak orzechy i pestki zawierają od 5-6 g błonnika (dynia, słonecznik, pistacje) nawet do blisko 13 g tego składnika w 100 g (migdały ze skórką). Wiórki kokosowe mają go nawet więcej, bo ponad 20 g. W takiej samej porcji orzeszków ziemnych, które tak naprawdę należą do nasion roślin strączkowych, zawarte jest ok. 10 g błonnika. „Strączki” to druga cenna grupa produktów, tak jak orzechy bogata nie tylko w białko, zdrowe tłuszcze i związki odżywcze dla korzystnych bakterii jelitowych (tzw. prebiotyki), ale też w błonnik – po ugotowaniu zapewniają 3-6 g w stugramowej porcji.