Każdy zabieg chirurgiczny to obciążenie dla organizmu, dlatego po operacji pacjent powinien mieć optymalne warunki do powrotu do pełni sił. Podstawą rekonwalescencji jest odpowiednia dieta – pożywna i wartościowa pod względem odżywczym, a zarazem lekkostrawna. W pooperacyjnym menu nie może zabraknąć owoców, warzyw, nabiału, chudego mięsa i tłustych ryb. Dania powinny być urozmaicone, by dostarczały pacjentowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do sprawnego gojenia się ran. Szczególnie godne polecenia są gorące posiłki, które dodatkowo poprawiają samopoczucie.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?