23 maja Wuzetka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Ciasto zostało zakwalifikowane do kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych jako "Ciastko W-Z" (nazywane także: WZ, torcik W-Z, WZK, wuzetka), reprezentujące województwo mazowieckie.
Nie ma chyba bardziej śródmiejskiego ciastka. Zarówno jego nazwa, historia powstania i skojarzenia turystyczne nierozerwalnie związane są z naszą dzielnicą i z Warszawą - mówi Aleksander Ferens, burmistrz dzielnicy Śródmieście. - Zależało nam, żeby zachować ten przepis i jego tradycję dla przyszłych pokoleń - dodaje.
Dzielnica zorganizowała więc wydarzenie promujące wuzetkę - Festiwal Wuzetek. Odbył się on w sobotę, 7 października, i przyciągnął tłumy mieszkańców. Zobaczcie fotorelację, klikając w przycisk poniżej.
Pojawienie się wuzetki na cukierniczej mapie stolicy większość badaczy wiąże z konkursem na ciastko, ogłoszonym pod koniec lat 40. XX w. przez Cech Rzemiosł Spożywczych. Na początku lat 50. wyłączność na produkcję wuzetek miały Warszawskie Zakłady Ciastkarskie (WZC). Biszkoptowy wypiek, przekładany kremem, serwowano wówczas jedynie w kawiarniach i cukierniach firmowych pod szyldem "Camargo". W latach 70. XX w. wielu byłych pracowników WZC założyło swoje zakłady i zaczęło robić własne wersje ciastka. W ten sposób przyczynili się do jego popularyzacji nie tylko w Warszawie, ale również w całej Polsce.
Oryginalna receptura opiera się na dwóch czekoladowych biszkoptach przedzielonych warstwami marmolady i bitej śmietany. Na wierzchu udekorowane one są polewą czekoladową i bitą śmietaną.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?