Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

Zobacz również

Lechia z przytupem weszła do elity! Szymon Grabowski: Jeśli wracać to w takim stylu

Lechia z przytupem weszła do elity! Szymon Grabowski: Jeśli wracać to w takim stylu

XVI "Motoserce" w Dąbrowie Górniczej. Zobacz zdjęcia z tej niezwykłej imprezy!

XVI "Motoserce" w Dąbrowie Górniczej. Zobacz zdjęcia z tej niezwykłej imprezy!

Polecamy

W Polsce czy za granicą? Tak Polacy planują spędzać majówkę 2024

W Polsce czy za granicą? Tak Polacy planują spędzać majówkę 2024

Ten znak zodiaku uważany jest za najlepszy. Jest wyjątkowy. Czy to ty?

Ten znak zodiaku uważany jest za najlepszy. Jest wyjątkowy. Czy to ty?

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?