5 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Dzięki zawartości kwasu elagowego, regularne jedzenie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/93/6f/628cd638879b2_o_large.jpg)
fot. PIKSEL/Getty Images
To się dzieje z organizmem, gdy codziennie jesz truskawki. Są dobre dla serca, skóry i wątroby. Poznaj właściwości odżywcze truskawek
Mniejsze ryzyko zawału serca
Dzięki zawartości kwasu elagowego, regularne jedzenie truskawek może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, a dzięki temu obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Naukowcy zaobserwowali, że spożywanie 500 g truskawek miesięcznie obniża stężenie cholesterolu całkowitego o prawie 9 proc., a cholesterolu LDL – 13,5 proc.