Polecamy

Olej palmowy
[3/12]

Olej palmowy

Olej palmowy, obecny w większości kupnych słodyczy takich jak batoniki i ciastka, daniach gotowych, chipsach i sosach, sam w sobie nie jest groźny. To uprawa palmy olejowej niszczy Ziemię i zaburza ekosystemy.

> Ponad 85% globalnie używanego oleju palmowego produkowanego jest w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Ze względu na niezwykłą opłacalność, pod uprawy palmy olejowej wypala i karczuje się lasy tropikalne - by zrobić miejsce olejowcom gwinejskim.

> Jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego, to do 2022 roku zostanie zniszczonych 98% lasów Sumatry i Borneo.

> Wraz z lasami giną zwierzęta. Najbardziej zagrożone są orangutany - populacja na Borneo jest bliska wymarciu.

> Wycinka naturalnych puszczy prowadzi do stopniowego osiadania torfowisk i obniżania terenu. Efektem mogą być częste i długo trwające powodzie na przestrzeni następnych dziesięcioleci.



W dzisiejszych czasach słowo "ekologia" powinno stać się mottem życiowym każdego człowieka, jeśli nie chcemy doprowadzić naszej planety do całkowitej ruiny. Dbanie o środowisko to nie tylko segregowanie śmieci, ale także odpowiedzialne zakupy, moda, a także dieta. Obecnie to przemysł spożywczy w największym stopniu zatruwa środowisko - bardziej niż transport! W dodatku zużywa aż 70% wody pitnej. Jeśli nie zmienimy naszej diety, Ziemia nie tylko nie będzie w stanie się wyżywić, ale także ulegnie nieodwracalnym zniszczeniom. Co już dziś powinniśmy wykluczyć ze swojego menu?

Najnowsze wiadomości

reklama