Polecamy

Awokado
[4/12]

Awokado

Awokado to zdrowy owoc uwielbiany przez zwolenników diety roślinnej. Jak się jednak okazuje, ma także swoje mroczne strony.

> Ogromny popyt na awokado sprawił, że rolnicy w Ameryce Południowej karczują coraz większe połacie lasu pod nowe plantacje.

> Biznes "awokadowy" jest na tyle lukratywny, że jego uprawą zainteresowały się nawet kartele narkotykowe.

> Hodowla awokado potrzebuje bardzo dużo wody – wyhodowanie zaledwie trzech owoców wiąże się z zużyciem niemal tysiąca litrów wody.

> Dodatkowym apektem jest odległość, jaką owoc musi pokonać z miejsca uprawy na nasz talerz. Importowana żywność obciążona jest nie tylko kosztami transportu, ale także zanieczyszczeniami, które transport ten wygenerował.



W dzisiejszych czasach słowo "ekologia" powinno stać się mottem życiowym każdego człowieka, jeśli nie chcemy doprowadzić naszej planety do całkowitej ruiny. Dbanie o środowisko to nie tylko segregowanie śmieci, ale także odpowiedzialne zakupy, moda, a także dieta. Obecnie to przemysł spożywczy w największym stopniu zatruwa środowisko - bardziej niż transport! W dodatku zużywa aż 70% wody pitnej. Jeśli nie zmienimy naszej diety, Ziemia nie tylko nie będzie w stanie się wyżywić, ale także ulegnie nieodwracalnym zniszczeniom. Co już dziś powinniśmy wykluczyć ze swojego menu?

Najnowsze wiadomości

reklama