Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Walentynki 2015. Znajdź miłość w kuchni! [walentynkowe przepisy]

Magdalena
www.bee-sweet.blogspot.com
Najlepsze miłosne przepisy, ekskluzywne smakołyki na romantyczną kolację oraz magiczne afrodyzjaki, by uwieść ukochanego – zobaczcie przepisy, jakie proponują specjalnie dla Was na Walentynki opolscy blogerzy kulinarni.

1. Babeczki z serduszkiem (www.bee-sweet.blogspot.com)

Składniki na około 12 babeczek:
180 gr. mąki
120 gr. masła w temperaturze pokojowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 gr. cukru
2 duże jajka
6 łyżek mleka
1 cytryna (starta skórka i sok)

Sposób przygotowania.
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 2- 3 minut.
3. Umieszczamy w foremkach na muffinki ( foremki napełniamy do 3/4 wysokości)
4. Pieczemy około 20 minut.

Krem :
150 gr. serka ''Philadelphia'' (koniecznie użyjcie tego sprzedawanego w papierku , a nie w pudełeczkach.Ten w pudełeczkach jest rzadszy i przez to krem będzie za rzadki)
75 gr. masła w temperaturze pokojowej
115 gr. cukru pudru
skórka z jednej cytryny lub łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania :
1. Wszystkie składniki miksujemy.
2. Umieszczamy w sac a poche (rękaw dekoratorski).
3. Wkładamy na około 1/2 h do lodówki.
4. Dekorujemy!

Wersja z serduszkiem:

1. Przygotowujemy ciasto i oddzielamy około 1/3 ilości. 
2. Do oddzielonej ilości dodajemy czerwony barwnik (najlepiej w żelu) , barwnik dodajemy po troszkę, aż do uzyskania oczekiwanego koloru.
3. Czerwone ciasto wkładamy do foremki, tak aby miało wysokość około 1 cm (pieczemy w niewielkiej foremce, ja użyłam keksówki). 
4. Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 10 minut (jak tylko ciasto będzie na tyle trwałe, aby można było wycinać w nim nasze serduszka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (ja wyciągnęłam ciasto z foremki i włożyłam do lodówki , a następnie na kilka minut do zamrażarki).
5. Z zimnego ciasta wycinamy małe serduszka.
6. Serduszka ustawiamy w foremkach na muffinki. Jedną ręką trzymamy serduszka , a drugą napełniamy foremki surowym ciastem bez barwnika. Ciasto jest na tyle gęste, że serduszka nie będą się przewracać.
7. Musimy pamiętać, że ciasto troszkę urośnie, więc nie napełniamy foremek do samej góry, powiedzmy do około 3/4 wysokości.
8. Pieczemy około 20 minut.
9. Odstawiamy do wystygnięcia , a następnie dekorujemy.
Uwaga! Musimy zapamiętać w jakim kierunku ułożyliśmy serduszka ,inaczej po przecięciu nie zobaczymy oczekiwanego kształtu!

2. Walentynkowe puzzle (www.bee-sweet.blogspot.com)

Propozycja na Walentynki dla tych , którzy nie mają pomysłu na prezent dla ukochanej osoby lub chcą przygotować coś oryginalnego. Do wykonania puzzli możecie użyć waszego ulubionego przepisu na kruche ciastka. 

Z rozwałkowanego ciasta wytnijcie duże serce, a następnie za pomocą noża i wykrawaczek do ciasteczek podzielcie serce na dowolne kawałeczki. Odsuńcie kawałki od siebie i upieczcie. Kawałeczki można udekorować lukrem lub masę plastyczną. 

Z ciasta możemy wyciąć dowolne kształty i przygotować puzzle na różne okazje. Udanej zabawy!

3. Risotto z krewetkami i kolendrą (www.bee-sweet.blogspot.com)

Składniki:
250 gr. ryżu do risotto
1 średniej wielkości cebula
3-4 ząbki czosnku (plus 1 - 2 ząbki do krewetek)
1 lampka białego wytrawnego wina
około 3 łyżki masła
około 0,5 litra bulionu warzywnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek ( plus 2 łyżki do krewetek)
1 opakowanie krewetek (dodałam 200 gr. świeżych, obranych krewetek plus kilka nieobranych do dekoracji)
około 0,5 pęczka kolendry (zastąpiłam pietruszką)
sól, pieprz

> Sposób przygotowania:
1. Do garnka, dużego rondla lub na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy 1 łyżkę masła.
2. Cebulę i czosnek kroimy drobno, wrzucamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu tak, aby się przyrumieniły około 15 min (podsmażałam około 5 min).
3. Dodajemy ryż i mieszamy.
4. W osobnym garnku podgrzewamy bulion tak, żeby był ciepły.
5. Ryż cały czas mieszamy, a kiedy zrobi się szklisty dolewamy lampkę wina.
6. Mieszamy, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie esencję.
7. Do ryżu wlewamy chochlę bulionu i przyprawiamy ryż solą i pieprzem.
8. Cały czas mieszając czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy kolejną chochlę.
9. Cały proces trwa kolo 15 min. Po tym czasie należy sprawdzić czy ryż jest ugotowany. Jeśli nie to należy dodać kolejną chochlę bulionu.
10. W międzyczasie podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy czosnek, posiekaną kolendra (polecam dodanie świeżej , posiekanej kolendry do gotowego risotto) i krewetki.
11. Ugotowane krewetki dodajemy do ryżu.
12. Następnie dodajemy masło, starty parmezan i odstawiamy na 2 minuty.( Ja nie dodałam parmezanu, ponieważ z reguły nie występuje on w daniach z rybami i owocami morza).
13. Risotto jest gotowe. Smacznego

4. Truskawkowe chmurki. Truskawki z marshmallow (www.quchniakaroli.pl)

Chyba każdy z nas zna połączenie truskawek z szampanem czy w słodkim duecie z czekoladą. Truskawki ociekające czekoladą to zdecydowanie seksowny deser. W poszukiwaniu kolejnych inspiracji w dążeniu, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale też seksowne, odkryłam połączenie truskawek z marshmallow.

Owa pianka delikatnie otula soczyste truskawki, a na języku rozpływa się niczym śnieg na ciepłej dłoni. Eksplozja smaku. Z jednej strony spotykamy soczystą truskawkę lekko kwaskowatą, a z drugiej słodką piankę o delikatnej teksturze. 

Mając przed oczyma wizję zagranicznych ognisk i przypalanych pianek, postanowiłam użyć palnika do Crème brûlée, aby uzyskać ładny kolor, a przede wszystkim smak. Jeżeli nie posiadasz palnika, możesz zanurzyć tak przygotowane truskawki w czekoladzie.

Składniki:
500 g truskawek
100 g pianek marshmallow
łyżka mleka

Dodatkowo:
palnik do Crème brûlée
wykałaczki

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Pianki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w nich wbite na wykałaczki truskawki. Tak gotową truskawkę możemy wbić np. w pomarańczę lub inny owoc aby masa zastygła. Przed podaniem każdą tak udekorowaną truskawkę przypalamy za pomocą palnika do Crème brûlée.

5. Ubite jajko sadzone (www.quchniakaroli.pl)

Czy jajka sadzone nie są dla Was seksownym pomysłem na śniadanie w walentynkowy poranek?

Składniki dla 1 osoby:
2 jaja
sól, pieprz
3 plasterki boczku

Przygotowanie:
Patelnię żaroodporną smarujemy olejem i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli. Patelnię wyciągamy, formujemy na niej kopczyki białka z wgłębieniem na żółtko, które delikatnie umieszczamy po środku. Pieczemy ok 10 minut dla tych co nie lubią mocno rozlanego żółtka. Jeżeli wolisz natomiast, aby żółtko było bardziej płynne, skróć czas do 9 minut.

Jajka podajemy z boczkiem usmażonym na suchej patelni.

6. Gorzkie domowe czekoladki (www.quchniakaroli.pl)

Czekolada jest stuprocentowym afrodyzjakiem. Udowodniono naukowo, że spożycie czekolady przez kobietę sprawia, że jej mózg reaguje jak w momencie silnego pożądania seksualnego.

Składniki:
150g gorzkiej czekolady
30ml śmietanki 

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Bierzemy 3/4 rozdrobnionej czekolady i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekolada powinna być podgrzana do ok. 46 stopni. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10minut. Gdy nasza czekolada trochę ostygnie (do 30 stopni),  stopniowo dodajemy pozostałą 1/4 czekolady. Ponowne podgrzewamy czekoladę w kąpieli wodnej. Czekolada nie może być podgrzana powyżej 55 stopni, a ta utemperowana do 32 stopni .Rozprowadzamy czekoladę pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i wkładamy do lodówki na 10 minut - czynność tę powtarzamy 2 razy. Odkładamy do miseczki ok. 60g czekolady. W osobnym naczyniu ubijamy mocno schłodzoną śmietankę  i dodać do niej odłożoną czekoladę. Całość mieszamy .Tak przygotowaną masę nakładamy do foremki z czekoladą. Całość zalewamy resztą czekolady, wygładzamy i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. 

Rada:
Zostało ci czekolady i żal ci ją wyrzucić? Nie rób tego! Dodaj mleka i podgrzej. Ciesz się gorącą czekoladą.

7. Sałatka z łososiem i granatem (www.bonappetitmalgorzaty.blogspot.com)

Granat to owoc miłości, a ta sałatka jest idealna na miłosną kolację

Składniki:
1 opakowanie roszponki
1 ogórek zielony
150 g łososia wędzonego
1 owoc granatu
3 rzodkiewki
3 jajka na twardo
szczypiorek

Składniki na sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy

Składniki na dressing ze sobą mieszamy. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek oraz pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu, wydobywamy ziarna granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.

8. Fondant au chocolat - ciastko lawa (www.bonappetitmalgorzaty.blogspot.com)

Nie ma bardziej seksownego połączenia niż czekolada i cynamon. A konsystencja deseru… też jest seksowna

Składniki:
6 dag masła
 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
½ łyżeczki cynamonu
 1/2 szklanki cukru pudru
 2 jajka + 1 żółtko 
 3 łyżki mąki przesianej tortowej
 
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtek wlewamy czekoladę i wsypujemy przesianą mąkę, oraz cynamon, delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek o średnicy 8 cm. Pieczemy w 190 stopniach przez 11 minut.

9. Faszerowane bakłażany z fenkułem i chili (www.bonappetitmalgorzaty.blogspot.com)

Bakłażan to jedno z warzyw – afrodyzjaków, a chili zwane jest ziołem miłości. To kapitalna przystawka na walentynkową kolację.

Składniki:
2 młode bakłażany
2 białe papryki
2 woreczki ugotowanego brązowego ryżu
1 mały fenku (koper włoski)
1/4 papryczki chili
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 wiązanka natki pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Bakłażany myjemy, osuszamy a następnie wydrążamy z nich miąższ, tworząc łódki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz papryczkę chili. Chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Wypełniamy bakłażany farszem. Faszerowane bakłażany pieczemy w 180 stopniach C. przez 15 minut.

10. Gruszki w winie (www.delimamma.pl)

Bardzo prosty i baaardzo seksowny deser dla ukochanej osoby

Składniki dla 2 osób:
2 większe gruszki
2 1/2 szklanki czerwonego wina (ja użyłam słodkiego oraz półsłodkiego)
100 g gorzkiej czekolady (70%)

Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, o ile to możliwe pozostawiamy korzonki. Dół gruszki odrobinę ścinamy, tak aby można było gruszkę postawić na talerzu. Do mniejszego garnka, który pomieści stojące gruszki, wlewamy wino i umieszczamy w nim owoce. Gruszki gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gruszki wyjmujemy z garnka, ustawiamy na talerzu i polewamy jeszcze ciepłą czekoladą.
Smacznego!

11. Zapiekana gruszka z serem (www.delimamma.pl)

Jak już kupimy gruszki… zostawmy dwie na przepyszne danie.

Składniki na 2 osoby:
1 bardzo duża gruszka, lub 2 małe
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek sera mascarpone
50 g sera brie z orzechami włoskimi
1 łyżka sera niebieski książę
1/4 szkl. białego półsłodkiego wina
Sól oraz pieprz
2 łyżki posiekanych pistacji

Przygotowanie:
Gruszki myjemy, kroimy na połowy, delikatnie np. przy pomocy ostrej łyżeczki wycinamy trochę miąższu, aby zrobić miejsce na farsz. Gruszki obficie polewamy sokiem z cytryny.

Do garnka wkładamy orzechy włoskie, ser mascarpone, brie, niebieski książę oraz wino. Podgrzewamy na małym ogniu przez 1 minutę, doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ustawiamy program GRILL. Gruszki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 30 minut, do zezłocenia się góry. Po wyjęciu posypujemy pistacjami. Podajemy na ciepło.

12. Sałatka „Miłosny trójkąt” (www.delimamma.pl)

Wbrew swojej nazwie, sałatka będzie też idealnym daniem dla dwojga ;)

Składniki:
- Truskawki
- Rukola
- Wędzony łosoś
- Krem balsamiczny

Przygotowanie:
Na talerzu  układamy rukolę, pokrojone truskawki, kawałki łososia. Całość skrapiamy kremem balsamicznym. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Zmysłowego Smacznego!

13. Czekoladowe babeczki z malinowymi serduszkami (www.bistromama.pl)

Tylko zapakować w pudełko i mamy gotowy prezent walentynkowy!

Babeczki:
składniki suche:
225 g mąki pszennej
150 g cukru
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
składniki mokre:
2  jajka
200 ml mleka
200 ml oleju

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu składniki mokre: jajka, mleko i olej. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy drewnianą łyżką. Do formy na muffinki wkładamy papilotki, do nich nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st.  przez około 20 - 25 minut. 

krem malinowy:
200 ml śmietany kremówki
100 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
Maliny miksujemy przez chwilę na najwyższych obrotach. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i mus malinowy (tyle, żeby uzyskany kolor kremu nas satysfakcjonował).

Wystudzonym babeczkom odkrawamy górne części (mniej więcej na wysokości, gdzie kończą się papilotki). 
W "kapeluszach" wycinamy foremką serduszka. Na babeczki nanosimy krem i przykrywamy  pozostałą częścią. 

14. Torcik z Maltesersami (www.bistromama.pl)

Takim deserem z pewnością zaskoczysz ukochaną osobę!

ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao, i chwilę razem miksujemy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) Do 1/3 części dodajemy 2 łyżki kakao. Do 2/3 pozostałego ciasta 2 łyżki mąki. 

Przygotowujemy dwa rękawy cukiernicze lub silne worki jednorazowe. Umieszczamy je w wysokich szklankach i wtedy dopiero przekładamy do rękawów ciasto. Rękaw z ciastem kakaowym powinien mieć większą dziurkę na końcu. Część białego ciasta pozostawiamy w misce (na dno i do przykrycia).

Poniższe czynności powtarzamy trzykrotnie (aby otrzymać trzy placki).

Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy cienką warstwę białego ciasta. Na to wyciskamy z rękawa okręgi z ciasta kakaowego, na nich powtarzamy okręgi ciastem jasnym i jeszcze raz powtarzamy okręgi ciemne. Całość przykrywamy cienką warstwą ciasta jasnego. Każdy placek pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu mogą tworzyć się górki, po upieczeniu można je wyrównać nożem. 

krem z nutellą:
200 g masła
200 g nutelli
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
Masło ucieramy na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżeczce nutelli. Na końcu dodajemy kakao i alkohol. 

dodatkowo:
dżem z czarnych porzeczek
2 opakowania Maltesersów (na większy tort potrzebne będą 3 opakowania, część się kruszy podczas przecinania na pół)
Upieczone placki przekładamy dżemem i kremem z nutelli. Całość z wierzchu smarujemy kremem i ozdabiamy polówkami Maltesersów. Serce powstało z odwróconych połówek. 

15. Torcik z musem truskawkowym (www.bistromama.pl)

Wymaga troszkę cierpliwości, ale za to jaki efekt! Dla ukochanego – warto

Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

warstwa I - nutella z sucharkami
1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
300 g nutelli
Sucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.

warstwa II - śmietankowa
400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.

warstwa III - truskawkowa
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 galaretki o smaku truskawkowym
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów"). Przed podaniem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Walentynki 2015. Znajdź miłość w kuchni! [walentynkowe przepisy] - Opole Nasze Miasto

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto