Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite skrzydełka w miodzie i czosnku. Zachwycam gości przepisem, który znam od 20 lat. Moja marynata do skrzydełek jest doskonała

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Skrzydełka w miodzie smakują jako samodzielna przekąska lub obiad
Skrzydełka w miodzie smakują jako samodzielna przekąska lub obiad Getty images/Sammyvision/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące skrzydełka w miodzie i czosnku to bardzo prosty obiad, którym zachwycisz swoją rodzinę. Są tak smakowite, że prawdopodobnie będziesz robić to danie co tydzień. Wystarczy przygotować łatwą marynatę do skrzydełek i zostawić w niej mięso, a potem upiec lub usmażyć. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienite danie.

W skrócie

Skrzydełka w miodzie i czosnku to przepyszne, łatwe w przygotowaniu danie, które znam jeszcze z czasów studenckich. Robiła je moja koleżanka, która podzieliła się ze mną przepisem.

Jak na kieszeń studentek dwadzieścia lat temu, skrzydełka z kurczaka były prawdziwym rarytasem. Kiedy przyrządzałyśmy je we wspólnej kuchni, zapach roznosił się po całym piętrze i przyciągał wszystkie głodomory. Na szczęście zawsze wychodził cały garnek skrzydełek, więc czasem można ich było użyć jako waluty i wymienić np. na ciasto czekoladowe.

Skrzydełka w miodzie i czosnku są tak wspaniałe, że przepis został ze mną do dziś. Zazwyczaj robię skrzydełka z piekarnika, ale w akademiku nie miałyśmy takich wynalazków i radziłyśmy sobie, smażąc mięso na patelni. Wychodziło tak samo smaczne. Marynata do skrzydełek jest bardzo prosta, ale obłędnie smaczna i można ją wykorzystać również np. do żeberek. Skrzydełka w miodzie i czosnku doskonale smakują jako samodzielna przekąska, ale również na obiad, w towarzystwie ryżu i surówki, np. z pora.

Skrzydełka w miodzie – przepis na łatwy i pyszny obiad

Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny marynowania
Porcja: 20 skrzydełek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 20 skrzydełek z kurczaka,
  • pół szklanki miodu naturalnego,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • cytryna,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować szybkie skrzydełka w miodzie i czosnku?

  1. Najpierw przygotowałam marynatę do skrzydełek. W misce połączyłam miód, sok z cytryny, posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszałam.
  2. Skrzydełka oczyściłam i umieściłam w marynacie. Zostawiłam je w lodówce na 2 godziny.
  3. Po tym czasie włożyłam skrzydełka z marynatą do brytfanki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienite skrzydełka w miodzie i czosnku. Zachwycam gości przepisem, który znam od 20 lat. Moja marynata do skrzydełek jest doskonała - Strona Kuchni

Wróć na tarnowskiegory.naszemiasto.pl Nasze Miasto