MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Piotr Ogiński z Kocham Gotować zdradził nam swój SEKRETNY PRZEPIS. Zobacz, jak BEZ WODY zrobić ogórki małosolne

Krzysztof Ostapowicz
Krzysztof Ostapowicz
Piotr Ogiński, prowadzący kanał na YouTube Kocham Gotować, uczestnik programów Top Chef oraz Hell's Kitchen podzielił się z nami swoim przepisem na ogórki małosolne - w trzech wersjach. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ogórki małosolne w wersji tradycyjnej, curry oraz po azjatycku z chilli.

Jak zrobić ogórki małosolne - przepis Piotra Ogińskiego z Kocham Gotować

Oba przepisy, którymi podzielił się z nami influencer z Tarnowskich Gór, mają wspólną bazę - tradycjną solankę do zwykłych małosolnych ogórków. Co ciekawe w każdym z wariantów do kiszenia nie używamy wody.

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 czubate łyżeczki soli kamiennej
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 cm chrzanu
  • 1 gałązka kopru
  • 8 liści lubczyku.

Ogórki oczyszczamy z ziemi oraz zanieczyszczeń. Ucinamy również końcówki. Dzięki temu warzywa lepiej przejdą smakiem przypraw. Umieszczamy je wraz z innymi składnikami na 24 godziny w plastikowym woreczku strunowym i gotowe.

Piotr Ogiński - ogórki małosolne
Roch Ogiński

Porady Piotra Ogińskiego na temat kiszenia ogórków

  • Obieramy ogórka zawsze od jasnej strony, nie od ciemnej. Zapytacie dlaczego? Po stronie ciemnej ogórki mają bardzo dużo gorzkich olejków eterycznych. Jeżeli będziemy obierać je od strony ciemnej, to rozprowadzimy te olejki po całej długości ogórka.
  • Do kiszenia wybieramy tylko młode ogórki, które są małe, twarde i zbite. Dotknijmy ich końców, by sprawdzić, czy nie są miękkie. Pozbądźmy się ich jeżeli Takie warzywa zepsują całe nasze przetwory.
  • Pamiętajmy, żeby zawsze próbować, czy nasza partia ogórków nie jest gorzka. Wpływ na ten smak, oprócz olejków eterycznych ma pogoda, nawodnienie oraz wahania temperatur. Ogórek, który podczas wzrastania dostał "stresu" zawsze będzie gorzki.
  • Używamy tylko soli kamiennej, niejodowanej i naturalnej. Dzięki temu bakterie odpowiadające za fermentację mogą się w spokoju namnażać. Nigdy nie wrzucamy słoika z ogórkami do lodówki. By cukry z ogórków mogły zamienić się na kwas mlekowy, potrzebne jest ciepło - mówił Piotr Ogiński z Kocham Gotować.

Jak zrobić ogórki małosolne w curry oraz po azjatycku?

W tych dwóch wariacjach postępujemy identycznie, jak w przepisie podanym powyżej. Różnica polega na dodatkowych składnikach w solance.

Dodatkowe składniki - ogórki małosolne w curry

  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 papryczka chili.
Piotr Ogiński - ogórki małosolne w curry
Roch Ogiński

Dodatkowe składniki - ogórki małosolne po azjatycku z chilli

  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • imbir marynowany
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 1 mała papryczka chili
  • zielona cebulka
  • 20 ml czystej
Piotr Ogiński - ogórki małosolne po azjatycku
Roch Ogiński

Zainteresowany innymi przepisami słynnego kulinarnego influencera z Tarnowskich Gór? Kliknij w LINK do kanału.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tarnowskiegory.naszemiasto.pl Nasze Miasto